Moxa therapie (stuitligging)

Moxa Therapie is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en wordt vaak in één adem genoemd met acupunctuur maar kan ook prima als een losse behandeling worden gegeven. Beide behandelmethoden hebben veel gemeen en komen voort uit dezelfde traditie. 

 

Wat is Moxa Therapie? 

Net als bij acupunctuur heeft een Moxa behandeling als doel om de Chi of levensenergie te stimuleren. Dit stimuleren gebeurt door de Acupunten te stimuleren die op de meridianen liggen. Acupunten zijn belangrijke drukpunten op de energiebanen waar de energie doorheen stroomt. Moxa Therapie kan op verschillende manieren toegepast worden. Het belangrijkste is dat met behulp van de brandende moxa warmte en energie naar een acupunt wordt geleid om zo de Chi te bevorderen. Dit is in feite minder “zweverig” als dat het misschien klinkt. 

Moxa bevordert de chi stroom om zo het lichaam weer in balans te brengen. Warmte wordt gewoonlijk indirect toegediend op plekken met een tekort aan chi of levensenergie. Daarvoor worden smeulende Moxa sticks gebruikt. De externe warmte zorgt ervoor dat de energie richting dat punt wordt getrokken en zo weer kan gaan stromen. 
Moxa is bij vele zwangere vrouwen bekend als toepassing bij een stuitligging van het ongeboren kindje. 

 

Chi of Ki

 

Moxa therapie, stuitligging, zwangerschap balans chi ki levensenergie prana chakra stromen
Moxa therapie behandeling stuitligging zwangerschap

Hoe werkt moxa therapie? 

Een moxastick  is een staafje/sigaar gemaakt van verkoold en in elkaar geperst Bijvoet kruid. Moxasticks werken geneeskrachtig, ruiken aangenaam en geven geen rook af. 

Ik start de behandeling rond de 33e/34e week van de zwangerschap. Deze vindt plaats bij jou thuis of bij mijn praktijkruimte aan huis. Een behandeling duurt bij elkaar ongeveer 40 min. Tijdens de behandeling laat ik zien en leg ik jou en/of je partner uit hoe de behandeling gedurende 2 weken dagelijks herhaald kan worden. Het is praktisch als de partner dit kan uitvoeren. Mocht dit niet mogelijk zijn, kan ik in overleg vaker langskomen om de behandeling te herhalen. 

 

Stuitligging 

Een enkele keer komt het voor dat een kindje met zijn billen/voeten naar beneden ligt in plaats van met het hoofdje. Dit wordt een stuitligging genoemd en komt voor bij 3,5 procent van alle zwangerschappen in Nederland. Een stuitligging maakt de kans op een normale vaginale geboorte aanzienlijk kleiner. De meeste kindjes worden dan ook geboren via een keizersnede om de complicaties van een stuitbevalling te voorkomen. Er zijn ook een aantal alternatieve methodes om een kindje alsnog naar een hoofdligging te krijgen, zoals moxa. 

Uit diverse onderzoeken blijkt inmiddels dat een moxa behandeling bij stuitligging zeer effectief kan zijn. Omdat er geen nadelige gevolgen of bijwerkingen zijn van moxa therapie maakt dat het ook nog eens bijzonder veilig. 

 

Voordelen moxa therapie bij stuitligging. 

♡ De behandeling is voor de aanstaande moeder en voor haar ongeboren kind zeer veilig. De draai naar hoofdligging wordt enkel gestimuleerd in plaats van geforceerd. 

♡ De behandeling is niet belastend voor de moeder. De uitwendige versie die in het ziekenhuis wordt uitgevoerd in de 36ste week kan in sommige gevallen onprettig zijn. 

♡ Er zijn geen bijwerkingen bekend. 

♡ In 75% van de gevallen draait het ongeboren kindje spontaan in de baarmoeder, mits de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap is uitgevoerd. 

♡ Door moxa therapie is de kans 25% groter dat de aanstaande moeder op een 

natuurlijke manier kan bevallen. 

♡ De behandeling kan thuis plaatsvinden. 

Ligt jouw kindje in stuit en zou je graag moxa therapie willen proberen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op en samen kijken we wat ik voor je kan betekenen. 

Baat het niet, dan schaadt het niet! 

Een Moxa behandeling kost 40,- euro bij Nova-Vie. (Inclusief Moxa sticks + eerste behandeling á 40 min). Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken klik dan op de knop hieronder.