Ademwerk & BRTT

Ademwerk | BRTT | Breathwork & Trauma release

breathwork, ademwerk, ademen, ademsessie, verbonden, zelfliefde, blokkades, energie, coach, trauma

Ademhaling als medicijn

Ademwerk heeft één doel, namelijk het bevrijden van je ademhaling!

Onze ademhaling is sterk verbonden met onze emoties, gemoedstoestand en wat we voelen. Zoals de adem onze emoitionele toestand beInvloedt, zo beInvloeden onze emoties ook onze ademhaling. Wanneer emoties in bepaalde situaties niet goed gevoeld kunnen of mogen worden  gaan we deze onderdrukken. Dit zorgt op de lange termijn voor blokkades, spanning en fysieke uitingen in het lichaam. We beperken hierbij onze ademhaling om bepaalde gevoelens en emoties niet te hoeven voelen. Dit is doorgaans een onbewust proces. Het lichaam geeft vaak al langere tijd signalen, zoals: vermoeidheid, slecht slapen, spierklachten, rugklachten, pijn, sombere gevoelen, hoofdpijn, spanning en ontstekingen. Het negeren van deze signalen kan leiden tot aandoeningen zoals een Burn-Out, depressies of ziekte.

Het lichaam onthoudt wat de geest vergeten is

Wat is Ademwerk?

Ademen lijkt zo eenvoudig. We doen het ongeveer 20.000 keer per dag zonder na te denken.
Maar door zoiets simpels als inademen tijdens meditatie kan je je geest en lichaam naar nieuwe hoogten brengen. De ademhaling is een krachtig hulpmiddel als je weet hoe je hem moet gebruiken. 
Het belang van ademen wordt vaak over het hoofd gezien omdat het zo gemakkelijk en automatisch lijkt. Op het eerste gezicht is het een basisactiviteit zonder veel effect. Maar als je begrijpt hoe de ademhaling je fysiologie beïnvloedt, zal het duidelijk worden waarom het zo bijzonder nuttig is om de ademhaling intensief te trainen.

De ademhaling is een krachtig middel om aan de slag te gaan met fysieke en mentale klachten en problemen in het lichaam. Zoals onze mentale status een direct effect heeft op onze ademhaling, werkt dit andersom ook. Zodra je in een spannende situatie terecht komt versnelt de ademhaling, wordt deze oppervlakkig en gaat je hartslag omhoog. In enkele gevallen leidt dit zelfs tot hyperventilatie of een paniekaanval.
Door de ademhaling in te zetten en zuurstof te brengen naar de lichaamsdelen waarin veel spanning ligt opgeslagen, komt de spanning vrij en lost deze op. We noemen dit Trauma Release.

Ieder mens draagt onbewust spanning in zich mee. Meestal is dit van korte duur en kunnen we het weer vanaf ons af schudden (soms letterlijk!) zodra de situatie voorbij is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schrikreactie. Wanneer de spanning echter langer aanhoudt wordt dit in je lichaam opgeslagen in de vorm van emotionele, fysieke of energetische blokkades.

Er zijn diverse ademtechnieken toe te passen, afhankelijk van de klachten, de persoon en de fysieke gesteldheid (zwangerschap, reuma, etc). Ook is het per persoon afhankelijk wat het doel is van een ademwerk sessie. Om te beginnen starten we altijd met een kort gesprek waarin ik wat meer achtergrond informatie vraag en bespreken we het doel van de sessie(s). Het kan zijn dat het je nog niet helemaal duidelijk is wat je precies wilt bereiken. Dat is geen probleem en komt veel voor. Er zijn tenslotte veel mensen die zich niet bewust zijn van hun opgeslagen blokkades en/of trauma’s.

 

Waarom Ademwerk?

Ademwerk heeft een bijzonder positief effect op zowel persoon, emotioneel, fysiek als spiritueel niveau. De adem is een buitengewoon krachtig middel wat andere methodes, zo goed als, overbodig maakt. Een communicatiemiddel die je buitenwereld met je binnenwereld verbindt. Op die manier kan je tot diep gewortelde angsten, pijnstukken en gedrag aan de slag zonder er woorden aan te hoeven geven. Het werkt helend op verschillende niveaus. Een ademsessie biedt je de mogelijkheid om negatieve overtuigingen, beperkingen, vastzittende emoties en trauma’s los te laten!

Uit je hoofd. In je lijf.
Mediteren is voor veel mensen erg lastig om zo stilte en rust te creëren in je dagelijkse gedachten. Gedachten er simpelweg laten zijn zonder er een oordeel aan te hangen is niet altijd makkelijk. Bij ademwerk gaat het niet om de gedachten, omdat je aandacht uitgaat naar je adem. Dit zorgt ervoor dat je los komt van je gedachten en je verbindt met wat er zich in je lijf afspeelt op emotioneel en energetisch niveau.

Blokkades oplossen
De emoties die naar boven komen tijdens een ademwerk-sessie, zijn voor iedereen verschillend. Het kan zijn dat er verdriet naar boven komt, of juist angst of boosheid. Het bijzondere is: vaak zijn het gevoelens waarvan je niet eens wist dat je ze had, maar die zich toch ergens hadden vastgezet in je lichaam. De innerlijke wijsheid van je adem helpt je om los te laten wat je niet (meer) nodig hebt. Welke gevoelens er bij jou ook naar buiten komen: na afloop van een ademwerk-sessie voel je je lichter en bevrijd.

Sterk gevoel
Zonder invloeden of hulpmiddelen van buitenaf leert ademhaling je heel veel over jezelf. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is de energie van iets dat van nature al in jou zit: je adem. De manier waarop je ademt, onthult veel over waar je mee worstelt. Door ermee te oefenen kun je leren om op je adem te vertrouwen voor sturing, inzicht en antwoorden op belangrijke vragen.

Effecten van Ademwerk

Één gecombineerde sessie van ademwerk en BRTT staat gelijk aan maanden van therapie. Waar er veelal geprobeerd wordt tot de kern te komen dmv gesprekken is gebleken dat veel trauma’s diep opgeslagen liggen. Ademwerk & BRTT Trauma Release hebben een bijzonder positief effect op/bij:

 

Burn-out klachten
Stress en spanning
Vastzittende emoties
Hoofdpijn
Slaapproblemen 
Piekeren 
Hyperventilatie
Emotioneel uit balans zijn
Onverklaarbare lichamelijke klachten
Helen van traumatische ervaringen 
Ontspannen van je hele lichaam
Sterk in je schoenen staan
Ervaren hoe het is om diep in je lichaam te zakken
Boosten van je immuunsysteem
Aanwakkeren van het zelfhelend vermogen van je lichaam

Voordelen van Ademwerk & Trauma Release

Door diverse ademhalingstechnieken worden verhoogde spanningen en blokkades in het lichaam geactiveerd en losgemaakt. Dit leidt niet alleen tot ontspanning maar brengt ook de onderdrukte emoties en pijnstukken weer onder bereik. Het resultaat is dat je

Het lichaam onthoud wat de geest vergeten is
Onze hersenen zijn in staat traumatische en negatieve ervaringen weg te stoppen naar ons onderbewuste.
Dit proces wordt ook wel het coping mechanisme of overlevingsmechanisme genoemd. Gelijktijdig slaat het lichaam de spanning die vrij komt tijdens de ervaring op.
Zowel je hersenen als lichaam doen dit om jou te beschermen, ze doen dit in situaties wanneer jij niet in staat bent de ervaring te verwerken.
Het wordt dus weggestopt voor een later moment. We kunnen dan ook voor een hele lange periode doorgaan met ons leven zonder ook maar ergens last van te hebben. Een scala aan vage klachten zijn vaak de eerste signalen van je lichaam die om hulp vraagt .

Ademwerk en BRTT sessies kunnen jou helpen om van vage klachten af te komen en pijnlijke gebeurtenissen, trauma’s en angstige overtuigingen te verwerken.

Het ademwerk gaat in eerste plaats over bewustwording, alleen dat waarvan je je bewust van bent kan je doorvoelen en integreren. Door je ademhaling tijdens een ademsessie te verbinden stap je een proces in, waarbij dat wat in jouw onderbewustzijn ligt opgeslagen, naar de oppervlakte kan komen. Zo kan je laag voor laag geblokkeerde energie en oude pijn loslaten. Door de geblokkeerde energie los te laten kan je levensenergie weer meer gaan stromen. Ademwerk brengt je in contact met dat wat je werkelijk bent en geeft je letterlijk en figuurlijk meer ademruimte. Hierdoor kan je steeds meer leven vanuit authenticiteit en herstel je de mentale en fysieke balans. 
Meer informatie over BRTT & Trauma Release kan je lezen in mijn blog.


Tijdens een ademsessie kun je het volgende gaan ervaren:

Trillingen en schokken in je lichaam 

Tintelingen en vibratie door je lijf 
Geluid (laat je gaan, let it out!) 
Verkrampingen in je lijf 
Koud of warm krijgen 
Spier samentrekkingen
Emoties, herinneringen en beelden
Visioenen en mystieke ervaringen

Aanbod

Tijdens een sessie begin ik met het uitleggen wat ademwerk inhoudt. Samen nemen we de ademhalingen door die ik veilig en effectief tracht voor jouw proces en fysieke gestel. Een aantal ademhalingstechnieken kan je zelfstandig thuis blijven oefenen en gebruiken.
Daarna ga ik je begeleiden in 7 verschillende ademhalingstechnieken. Ik blijf continu bij jou om je te ondersteunen. Ik maak hierbij gebruik van muziek en aanraking. Als dit niet wenselijk is, geef dit dan vooral bij mij aan! Ik wil dat jij je veilig voelt! Na de sessie kan je nog even rustig bijkomen. Deze tijd heb je nodig om te kunnen integreren en weer terug in je bewuste lichaam te komen. Samen nemen we de sessie door zodra jij hier aan toe bent.
Wees vooral niet bang voor wat er naar bovenkomt, voel en adem er doorheen. Heb vertrouwen in het proces. 

Tijdens een ademsessie ga je door middel van lichaamswerk en diverse ademhalingstechnieken gericht aan de slag met opruimen van trauma en spanning vrijlaten. Het is een zeer effectieve en veilige methode waarbij je de ademhaling inzet als medicijn.

Tijdens een BRTT – Body Remembers Trauma Therapy sessie gaan we de PSOAS spier activeren en het lichaam ontdoen van overtollige spanning, opgeslagen negatieve energie en trauma’s. 

 

Bij een ademsessie + BRTT & Trauma Release wordt het ademwerk gecombineerd met BRTT wat een bijzonder effectief resultaat geeft op het lichaam. Naderhand voel je je ontspannen en ontladen.